Over

Een CTF (Capture The Flag) is een hackwedstrijd waarbij het de bedoeling is om vlaggen te onderscheppen of stelen door misbruik te maken van beveiligingsproblemen in applicaties, puzzels op te lossen en bestanden to ontcijferen. Het is vaak zo dat deze wedstrijden een groot technisch inzicht en veel ervaring vereisen, waardoor ze minder toegankelijk zijn voor beginners en de meeste studenten.

Met onze CTF willen we dit soort wedstrijden meer toegankelijk maken, door zowel challenges op instapniveau als op hoger niveau aan te bieden, en natuurlijk door veel goodies uit te delen. Op deze manier hopen we jonge studenten, in het bijzonder bachelorstudenten, te inspireren en een interesse voor cybersecurity op te wekken. Natuurlijk wil iedereen ook wel kans maken op mooie prijzen.

De ULYSSIS CTF heeft ruimte voor 25 teams van 3 tot 4 spelers. Waar sommige challenges niet meer vereisen dan wat googlewerk, raden we aan dat teamleden minstens over de basiskennis van één programmeertaal beschikken (Python, Java, C#, PHP, dat maakt minder uit). Waar we natuurlijk steeds hopen op een diverse set aan teams, hebben we besloten geen deelnemers te accepteren met te veel ervaring (bijvoorbeeld doctoraatsstudenten, post-docs, etc. Zie ook in de Regels). Om zeker te zijn dat we geen registraties van nieuwe teams weigeren terwijl reeds geregistreerde teams mogelijk niet komen opdagen, vragen we een waarborg van 20 euro per team. Je registratie is pas finaal na de betaling van deze waarborg. Vanzelfsprekend wordt de waarborg na de wedstrijd gewoon teruggestort.

Dan is er nog de praktische kant. We verwachten dat elke speler van een team zijn eigen computer meebrengt. Als je besluit om een desktop mee te nemen in plaats van een laptop, zal je zelf moeten zorgen voor een toetsenbord, muis en scherm. Het is belangrijk om in gedachte te houden dat tijdens de wedstrijd alle challenges alleen beschikbaar zullen zijn via ons bedraad spelnetwerk. Op dit spelnetwerk is geen internet aangesloten, dus voor je opzoekwerk zal je het officiële wifinetwerk van de KU Leuven moeten gebruiken. Het is daarom dus sterk aan te raden dat minstens één, maar idealiter alle leden van je team beschikken over een bedrade ethernetpoort op hun laptop. Natuuurlijk is een USB ethernet adapter voor zoiets ook een goede oplossing.
De wedstrijd vindt plaats op dinsdag 25 april 2023 in Quadrivium 01.100 in Heverlee. Je kan je fiets eenvoudig dicht bij het gebouw parkeren. Als je het Quadrivium niet weet zijn kan je altijd een kijkje nemen op deze kaart. We verwachten alle spelers om 19u30 en de prijsuitreiking zal niet later eindigen dan 1u00. Indien je te laat zou kunnen zijn of eerder zal moeten vertrekken, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Teams die niet voltallig zijn zonder dit met ons te hebben afgesproken zullen jammer genoeg gediskwalificeerd worden. Zorg dat je zeker onze Regels gelezen hebt.

Voor, na, maar vooral tijdens de wedstrijd kan je eenvoudig met ULYSSIS en de andere teams communiceren via IRC. We hebben hiervoor het kanaal #ctf aangemaakt op irc.ulyssis.org. Meer informatie over IRC kan je vinden in onze documentatie.

Als je nog verdere vragen hebt, neem dan gerust contact met ons op via ctf@ulyssis.org.

Master of Cybersecurity emweb Cyber Security Coalition Guardsquare mind

ULYSSIS CTF website © 2023 ULYSSIS VZW, door Bert Van de Poel